Lakossági felhívás-Koronavírus

 

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

a veszélyhelyzettel összefüggő intézkedésekről

 

Magyarország Kormánya 2020. március 11-én rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendelt el a tömeges megbetegedést okozó koronavírus-járvány következményeinek elhárítása érdekében. A kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a településen élők egészségének és életének megóvása érdekében Székelyszabar Község Önkormányzata a mai naptól határozatlan ideig az alábbi intézkedéseket rendeli el:

 

Közös önkormányzati hivatal: a Himesházi Közös Önkormányzati Hivatal a rendelkezés visszavonásáig szünetelteti az ügyfélfogadást. Kérjük az ügyfeleket, hogy telefonon, postai úton vagy elektronikus úton intézzék ügyeiket. Kizárólag azokban az ügyekben megengedett a személyes ügyfélfogadás, ahol jogszabály írja elő a személyes megjelenés szükségességét. Amennyiben a személyes megjelenés szükségessége kérdéses, kérjük telefonon egyeztessen az ügyintézővel.

Elérhetőségek:

levelezési cím: 7735 Himesháza, Kossuth Lajos utca 82.

telefonszám: 69/547-030;

e-mail cím: himes.igazgatas[at]gmail[dot]com;

hivatali kapu KRID azonosító: 504014747; hivatali kapu rövidített név: 7735KORJ

 

Székelyszabar Önkormányzat: Székelyszabar Község Önkormányzata a rendelkezés visszavonásáig szünetelteti az ügyfélfogadást. Halaszthatatlan, sürgős ügyekkel kapcsolatban érdeklődjenek az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: 69/386-103

Email: szekelyszabar.polghivatal[at]gmail[dot]com

 

Óvoda: a Székelyszabari Óvoda a rendelkezés visszavonásáig zárva tart.
Kérjük, hogy a gyermekek felügyeletét semmi esetre sem a nagyszülőkkel oldják meg, hiszen jelenleg éppen az ő védelmük a legfontosabb.

 

Házi orvosi ellátás: Az orvosi rendelési idő változatlan, viszont ezt csak indokolt, rendkívüli esetben lehet felkeresni. A váróteremben egyszerre 2 fő tartózkodhat.
Recept feliratás csak telefonon! A következő elérhetőségen: 69/347-113

 

 

Közösségi terek, rendezvények: A Községi Könyvtár, és a Digitális Jólét Program Pont (Teleház) is szünetelteti a szolgáltatásait.
A kulturális rendezvények nem kerülnek megrendezésre.

 

Egyedülálló, idős lakosoknak vállaljuk az alapvető élelmiszerek beszerzését. A rendelést minden csütörtökön 11.00-ig fogadjuk el.
 A kiszállítást másnap délelőtt tudjuk vállalni.
Információk, rendelés leadása:
69/386-103

 

 

 

 

 

 

 

Valamennyi intézménybe csak és kizárólag kézfertőtlenítés után engedélyezett a belépés.

 

 

 

 

Tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy aki a környezetében, szomszédságában egyedülálló idős emberről tud, akinek gyermekei, hozzátartozói nem helyben élnek, s ezen idősek ellátásába nem tudnak bekapcsolódni, haladéktalanul ajánlják fel segítségüket e korosztály képviselőinek, hogy igény esetén megvásárolják számukra az alapvető szükségleteiket kielégítő cikkeket (élelmiszer, gyógyszer, tisztálkodási eszközök). Figyeljünk oda egymásra a bajban is, fontos, hogy e veszélyhelyzet idején senki se maradjon alapvető gondoskodás, ellátás nélkül.

 

Koronavirus fertőzés gyanú:

 

Amennyiben magas láz, kinzó köhögés, nehézlégzés jelentkezik, kifejezetten tilos rendelőbe menni, mert amennyiben a rendelő személyzete is megfertőződik, úgy több ezer ember ellátása veszélybe kerülhet. Ezesetben azonnal a háziorvost vagy mentőt kell hívni. Bővebb tájékoztatás a járvánnyal kapcsolatban a www.koronavirus.gov.hu oldalon, 06 80 277 455 telefonszámon és koronavirus[at]bm.gov[dot]hu e-mail-címen kapható.

 

A járvány terjedésének megakadályozása érdekében tartsuk be az alábbi alapvető magatartásszabályokat:

 

  • Mossunk gyakran kezet meleg szappanos vízzel, szellőztessünk gyakran, fertőtlenítsük az ajtók kilincseit. Hazaérkezést követően azonnal mossunk mindig kezet. Mossuk a kezeinket szappannal legalább 1 percig, majd meleg vízzel alaposan öblítsük le. Kézmosást követően tanácsos az arcunkat is megmosni. Nyilvános helyeken történő kézmosást követően csak papírtörölközőt használjunk, melyet kézmosás után ne dobjunk el, azzal fogjuk meg a mosdó ajtajának kilincsét.

 

  • Tartózkodjunk otthon, amikor csak tudunk. Idős emberek egyáltalán ne hagyják el otthonukat, a munkaképes korúak csak a munkába menjenek, majd a halaszthatatlan ügyintézéseket követően ők is tartózkodjanak otthon gyermekeikkel együtt. Kerüljük a nyilvános helyeket, ne menjünk moziba, színházba, hangversenyre, sporteseményre, piacra ne üljünk be vendéglőbe, kávézóba, kocsmába, mert minden csoportosulás növeli a vírusterjedés veszélyét. Legyünk viszont sokat a szabad levegőn, kiránduljunk, kertészkedjünk, túrázzunk.
  • Halasszuk el a családi rendezvényeket ne menjünk senkihez sem beteglátogatóba, ne látogassuk meg az újszülötteket és a fiatalok se szervezzenek és tartsanak összejövetelt. Ha haláleset történik a családban, csak a legközvetlenebb családtagok vegyenek részt az elhunyt temetésén.

 

  • Minden olyan helyen, ahol idegenekkel együtt kell hosszabb-rövidebb ideig tartózkodnunk, tartsunk 1 méternél nagyobb távolságot a másik embertől. Különösen figyeljünk erre a boltok pénztárainál történő sorban állásoknál, várakozásoknál boltokban, gyógyszertárban, orvosi rendelőben, vagy a rendelő előtt történő várakozásnál, autóbusz megállóban és a munkahelyeinken is. A szükséges bevásárlásokat előre tervezett bevásárló listával, célirányosan végezzük, a lehető legkevesebb időt töltve a boltokban.

 

Kérünk mindenkit, ebben a nehéz helyzetben összefogva, magunkért és egymásért fokozott felelősséget tanúsítva, kerülve a pánikkeltést közösen tegyünk azért, hogy a lehetőségekhez mérten a településen a legnagyobb biztonságba vészeljük át a következő időszakot.

 

Székelyszabar, 2020. március 16.

 

Kemény Balázs

polgármester